Награди „Златен Грифон“ за научните ръководители на археологическата експедиция на нос Свети Атанас

Ръководителите на научната експедиция на нос Свети Атанас край Бяла бяха отличени за значим принос в развитието на археологическата наука и популяризирани на културното наследство на България.


На 10 юни 2014 г., доц. д-р Валери Йотов и Александър Минчев бяха наградени на Националната конференция по археология на България, която се проведе в гр. Сандански.

По предложение на Националния институт по археология с музей при БАН, Министерството на културата награди научните ръководителите на археологическата експедиция на нос Свети Атанас със специална грамота и плакет.

доц. д-р Валери Йотов, Александър Минчев и Атанстас Трендафилов - кмет на Община Бяла (от ляво на дясно)
доц. д-р Валери Йотов, Александър Минчев и Анастас Трендафилов – кмет на Община Бяла (от ляво на дясно)

Те са отличени „За научните резултати от археологическите проучвания на обект „Късноантична крепост на нос Св. Атанас, имащ значим принос в развитието на археологическата наука и популяризирането на културното наследство на страната”. В продължение на пет години двамата археолози проучват късноантичния град при гр. Бяла, където бяха разкрити голяма и добре запазена раннохристиянска църковен комплекс, винарна, баня, керамични пещи, много жилищни сгради от V – началото на VІІ в., както и голям тракийски култов комплекс с храм от VІ-І в. пр. Хр. Откритите многобройни археологически материали, дадоха ценни сведения за живота, религията и културата на населението на населението от района през античността.

През 2013 г., със средства от Европейския съюз обектът край гр. Бяла бе консервиран, частично реставриран и социализиран. Той вече е открит и се радва на интереса на българските и чуждестранни туристи.

Същевременно, неотдавна Александър Минчев бе поканен от ръководството на Кралския колеж (Кингс колидж) в Лондон да изнесе в началото на месец юли специализирана лекция пред английски специалисти за античното театрално изкуство по Западното Черноморие. Това е ново свидетелство, че археологическите проучвания и науката във Варненския музей са не само на национално, но и на световно ниво.