Бяла стана част от единствено по рода си събитие в областта на византийската епиграфика


Докторанти и млади учени от България, Англия, Франция, Австрия, Гърция, Сърбия, Полша, Япония, Кипър, Турция и Италия се събраха на Международен курс по византийска епиграфика in situ (Advanced Summer Course ‘Byzantine Epigraphy in Situ’/ BEinSitu), организиран от Центъра за върхови постижения (ЦВП) „Наследство БГ“.

Курсът се провежда в Несебър в периода от 12 до 15 септември 2023 г. Лектори на обучителния курс са известни специалисти по византийска, късноантична (латинска) и късносредновековна гръцка епиграфика като д-р Ида Тот от Университета в Оксфорд, Великобритания, д-р Андреас Роби от Австрийската академия на науките, проф. Антонио Енрико Феле от Университета „Алдо Моро“ в Бари, Италия, доц. д-р Георгиос Палис от Атинския университет, Гърция и проф. д.н. Емануел Мутафов от Българската академия на науките (БАН).

Подобен курс, изцяло ориентиран към млади хора, към тяхното бъдещо професионално ориентиране, се прави за първи път в света. Мероприятието в Несебър се провежда на място, а не в учебни зали, т.е. участниците в него са в непосредствен контакт с паметниците и в рамките на обучението ще се опитат да разчетат все още непубликувани или надписи със спорно четене.

В рамките на обучението, учените предприеха работно посещение до град Бяла. След като разгледаха Античната крепост на нос Св. Атанас, те посетиха и музея в центъра на града, където проф. Антонио Енрико Феле от Университета „Алдо Моро“ в Бари, Италия разчете текстове гравирани върху мраморни паметници от олтарната част на Късноантичната базилика на нос Св. Атанас.

Eкспедицията от млади учени посети Античната крепост на нос Св. Атанас край гр. Бяла Снимка: ОКИ /музей/ – гр. Бяла
Проф. Антонио Енрико Феле от Италия разчете текстове гравирани върху мраморни паметници от олтара на базиликата на нос Св. Атанас
Снимка: ОКИ /музей/ – гр. Бяла

Днес, експедицията на младите учени продължава и с работно посещение на музея в град Созопол.

Подробна информация за международния проект е публикувана на сайта на ЦВП „Наследство БГ“: https://phd-edu.nasledstvo.bg/.