В Бяла тържествено отбелязаха 186 години от рождението на Васил Левски

В деня, в който се навършват 186 години от рождението на Васил Левски, Бяла се поклони пред делото на Апостола на свободата.


Венци и цветя в знак на почит бяха положени пред паметника на Апостола на свободата в центъра на Черноморския град. Жители и гости на Бяла сведоха глави пред делото на стратега на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение.

Пред живота и делото на Дякона се поклониха кметът инж. Пеньо Ненов, председателят на Общинския съвет Анастас Трендафилов и граждани. Венци бяха положени и от името на държавни, образователни и културни институции.

Директорът на Общинския културен институт /музей/ – гр. Бяла Деян Янчев произнесе тържествено слово пред обществеността и припомни, че и днес са актуални прозренията на Левски за бъдещето, където той проектира един демократичен и разумен човешки свят. „Епохите минават и отминават, герои се раждат и умират и гиганти лягат в пръстта и стават на пръст, но Апостолът … нашият Левски е все още жив. Никой друг не може да ни събере, обедини и да ни накара да пламтим от гордост, затова че сме се родили българи, така като го прави Васил Левски, вече 186 години след рождението си”, посочи Деян Янчев в речта си.

Паметник на Васил Левски бе издигнат на площада в центъра на град Бяла през изминалата 2022 г. и оттогава тържествени чествания на Апостола на свободата присъстват редовно в културния календар на местната общност.