Музеят в Бяла представя нова авторска изложба на художничката Златка Божилова

Общинският културен институт /музей/ – гр. Бяла не изневери на превърналата се вече в традиция културна практика – всяко лято да организира авторска изложба, представяща изкуството на местни художници и творци. Тази година пред беленската публика дебютира художничката Златка Божилова.


Разказват, че има един особено противоречив момент в работния процес на галериста – момента, когато дойде време да подреди произведенията за нова изложба по стените на галерията. След като завърши подредбата и погледне цялата експозиция като цяло, галеристът най-често изпада в благоговение пред разкрилия се пред погледа му божествен талант на художника. Тогава отвътре, от сърцето, идва радостта, която преминава в наслада, но странно някак си опиянението му бива постепенно изместено от едно чувство на безпокойство и най-накрая галеристът е напълно обсебен от мъчителното желание да грабне всички творби и да ги запази за себе си…

Всеки би се почувствал така след като разгледа прекрасната авторска изложба “Морска палитра” на Златка Божилова. Художничката, която е родом от с. Аврен, завършвайки кариерата си като учител, преоткрива себе си и започва да се занимава с изобразително изкуство. Направила е над десет самостоятелни изложби. Безкрайното разнообразие и хармония в природата и в частност морето е основният вдъхновител и едновременно средство в творчеството ѝ. Морето е силно застъпено като тема, и то не само като усещане, а и поради особената техника на изобразяване. Картините от изложбата са разнообразни: морско дъно, пейзажи и натюрморти – безкрайно разнообразие от естествени природни форми и цветове. Те ни връщат към корените на нашето светоусещане, към първичната магия на природата.

За да не разкриваме всички изненади, ще спрем дотук и Ви каним да се срещнете на живо със Златка Божилова на откриването на изложбата ѝ „Морска палитра“ на 13 юли от 17:00 часа в залата за временни изложби на музея в гр. Бяла, ул. “Андрей Премянов” №14.

Заповядайте!