ОКИ отбеляза най-голямата онлайн културна инициатива „Седмица на музеите 2023“

И тази година Общинският културен институт /музей/ – гр. Бяла участва в най-голямото глобално онлайн културно събитие #MuseumWeek2023 (“Седмица на музеите 2023“). Инициативата призова всички музеи и културни институции на социалната сцена, за да изразят своята гледна точка по актуални теми и да ангажират хората в дебати около тези важни за обществото ни проблеми.


Опазването на околната среда, популяризирането на културното наследство и въвеждането на дигиталните технологии в музейното дело бяха основния акцент на десетото юбилейно издание на събитието, което започна в понеделник – 5 юни и продължи до неделя включително.

Историческият музей в град Бяла за втора поредна година се включи в онлайн мероприятието чрез своята Facebook платформа: https://www.facebook.com/FortressByala, като сподели 7 публикации по 7 теми със 7 различни хаштага съответстващи на ежедневната проблематика, предварително очертана в програмата на международното събитие.

“Седмицата на музеите“ е световно известно и въздействащо събитие, което позволява на културните институции да достигнат до по-младата публика. Инициативата се организира от френската неправителствена организация Culture for Causes Network с подкрепата на ЮНЕСКО и от 2014 година насам се е разраснала и включва повече от 60 000 участници от над 100 страни. Мероприятието е първото и най-голямо виртуално световно културно събитие във Facebook, Instagram, Twitter, Weibo, WeChat и Vkontakte. Основната цел на „Седмицата на музеите“ е да създаде глобална общност от творци, артисти и дигитални създатели, ангажирани със социалната промяна на обществото ни.