Музеят в Бяла представя нова творческа изложба за 24 май

Отново по повод на Деня на българската азбука, просвета и култура, един от най-светлите, духовни и сплотяващи всички българи празници, възпитаниците на ОУ „Отец Паисий“, гр. Бяла показват своето творчество пред по-широка публика.


Това е поредната съвместна инициатива между двете институции, чието партньорство цели развитие културния потенциал на местната общност и отключване и насърчаване на творческия дух и креативност на децата.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е един от най-светлите и значими празници в националния ни календар. С него отбелязваме създаването на първата българска азбука – глаголицата, от светите братя Кирил и Методий през 862/863 год., приноса на техните ученици към разпространението на словото и православното християнство, както и създаването на кирилицата в края на IX век.

Днес празникът отдавна е надхвърлил църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се е превърнал в общонароден празник на всички просветители, учени, творци и светли умове в българската история и съвремие.

Официалното откриване на творческата изложба ще се състои на 24 май. Тя ще може да бъде разгледана всеки делничен ден от 9:00 до 17:00 часа в залата за временни изложби на Историческия музей в гр. Бяла. Входът е свободен.