ОКИ участва в най-голямата онлайн културна инициатива “Седмица на музеите 2022”

Общинският културен институт /музей/ – гр. Бяла отбеляза най-голямото глобално онлайн събитие #MuseumWeek2022 (“Седмица на музеите 2022“). Инициативата призова всички музеи и културни институции на социалната сцена, за да изразят своята гледна точка по актуални теми и да ангажират хората в дебати около тези важни за обществото ни проблеми.


Култура, общество и иновации бяха основния акцент на деветото издание на събитието, което започна в понеделник – 13 юни и продължи до неделя включително. Историческият музей в град Бяла се присъедини към онлайн мероприятието чрез своята Facebook платформа: https://www.facebook.com/FortressByala, като сподели 7 публикации по 7 теми със 7 различни хаштага съответстващи на ежедневната проблематика, предварително очертана в програмата на международното събитие.

„Тъй като днес общественото съзнание и надеждите за бъдещето се формират онлайн, силно вярваме, че ако културните институции успеят бързо да се адаптират към дигиталната ера, то те могат да играят важна роля в изграждането на едни по-устойчиви и демократични общества“, коментира по повод на събитието Деян Янчев – директор на Общинския културен институт /музей/ – гр. Бяла и добави, че „музеите могат да бъдат истински катализатори на едни по-креативни местни общности, които са по-ангажирани в собственото си бъдеще“.

“Седмицата на музеите“ е световно известно и въздействащо събитие, което позволява на културните институции да достигнат до по-младата публика. Инициативата се организира от френската неправителствена организация Culture for Causes Network с подкрепата на ЮНЕСКО и от 2014 година насам се е разраснала и включва повече от 60 000 участници от над 100 страни. Мероприятието е първото и най-голямо виртуално световно културно събитие във Facebook, Instagram, Twitter, Weibo, WeChat и Vkontakte. Основната цел на „Седмицата на музеите“ е да създаде глобална общност от творци, артисти и дигитални създатели, ангажирани със социалната промяна на обществото ни.