Музеят в Бяла се присъедини към международната инициатива „Музеи с участие днес“

Общински културен институт /музей/ – гр. Бяла се включи в международната инициатива “Отворени врати. Музеи с участие днес“. Инициативата представлява поредица от хибридни събития, която предоставя възможност на европейските музеи да се свържат директно с най-добрите италиански и международни експерти в управлението и подобряването представянето на културното наследство.


Инициативата ще се проведе от 25 май до 23 ноември 2022 год. и се организира от Фондация „Музеи на Бреша“ в сътрудничество с Фондация „Училище за културно наследство и дейности“ и NEMO – Мрежа на европейските музейни организации. ОКИ се присъедини към инициативата по покана на Сдружение „Български музеи“.

Серията или цикълът от срещи се фокусира върху идеята за „музеи с участие“, която представлява действия насочени към създаване на усещане за добре дошли и приобщаване на тази част от публиката, която обикновено не посещава музеи. „Традиционно около 70% от гражданите не посещават музеи“, коментира Деян Янчев – директор на Общински културен институт /музей/ – гр. Бяла и добавя, че „целта на участието в инициативата е да се проучат различните музейни модели, които предлагат отворени и приобщаващи стратегически планове за превръщане на културните организации в пространства за социален обмен, основани на активно участие“.

Цикълът от разговори обхваща осем области: Кохезия и социална връзка; Овластяване; Образование; Разнообразие; Благополучие и изцеление; Креативност и изразяване; Съвместно творчество; Ангажиране и Решаване на проблеми. Историческият музей в Бяла ще бъде участник във всички хибридни събития по програмата.