Музеят в Бяла е домакин на LVIII Национална археологическа конференция

Дни след успешното приключване на първата международна конференция, която Общинският културен институт /музей/ – гр. Бяла организира, Бяла стана домакин и на най-престижния форум, касаещ българската археология.


58 Национална археологическа конференция започна на 20 май и ще продължи три дни до 23 май. Организатори са Община Бяла, Общински културен институт /музей/ – гр. Бяла, Регионален исторически музей – Варна и Националният археологически институт с музей при БАН. В конференцията участие ще вземат над 150 учени от страната и чужбина. Програмата на участниците включва представяне на доклади за най-интересните археологически открития през 2018 г. и посещение на Античната крепост на нос Свети Атанас край гр. Бяла.

58

Мероприятието бе открито с връчването на ежегодните награди на Министерството на културата „Златен грифон” за принос в развитието на българската археологическа наука. Зам.-министърът на културата Амелия Гешева връчи „Златен грифон“ за цялостен принос в археологическата наука на проф. д-р Тотко Стоянов. Грамота и плакет за постижения в археологическата наука през 2018 г. получиха Станислав Илиев, проф. д. изк. Константин Тотев и доц. д-р Бони Петрунова.

Зам.-министър Амелия Гешева благодари на археолозите за работата им през 2018 г., която е довела до значими открития, както и на местните власти за това, че все повече български общини финансират археологически проучвания и поздрави специално община Бяла за 10-годишнината от стартирането на археологическите разкопки, както и за поддръжката на археологическия обект Антична крепост на нос Свети Атанас и на музея в града. Амелия Гешева подчерта, че археологията е сред държавните приоритети, затова и средствата за проучвания продължават да се увеличават.

По повод на авторитетното мероприятие, Общинският културен институт /музей/ – гр. Бяла откри и изложбата “Бяла през годините” на 21 май 2019 г.

Музеят в Бяла отправя своята благодарност към ръководството на Националния археологически институт с музей при БАН, за оказаното доверие, и на доц. д-р Валери Йотов, за неуморния му и нестихващ принос в опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Българското Средно Черноморско крайбрежие.

За повече информация вижте ПРОГРАМАТА на LVІII Национална археологическа конференция.