Музеят в Бяла проведе първа международна научна конференция

„Военни експедиции, въоръжение и снаряжение (античност и средновековие)“ е темата на първата международна археологическа конференция, която Общинският културен институт /музей/ – гр. Бяла организира съвместно с Варненския археологически музей от 16 до 18 май.


В нея ще участват близо 40 специалисти от 10 страни – представители на музеи и научни институти от Полша, Русия, Украйна, Унгария, Франция, Германия, Италия, Гърция, Румъния и България. Между българските участници освен домакините са учени от БАН и университетите във Велико Търново, Шумен и Нов български университет.

IC_Byala2019

В областта на археологията постоянно има новости. Затова идеята на тазгодишната конференция повтаря първата от 2000 г., като освен въоръжение и снаряжение сме добавили и военни експедиции, коментира за в. „Черно море“  доц. д-р Валери Йотов, завеждащ отдел „Археология“ към Варненския археологически музей.

Темите на докладите са от времето на античността и средновековието – епохата на Римската империя, Византия, българското и европейското средновековие. Според домакините се очакват приносни разработки въз основата на нови, все още непубликувани материали, нови гледни точки за някои от проблемите, обобщения, анализи. Основните акценти са свързани с войните в Римската империя на Долния Дунав, присъствието на аварите на Балканския полуостров, походът на Владислав Варненчик и други събития около кръстоносните походи.

Международната конференция започва днес в 10 ч. в конферентната зала на Общинския културен институт /музей/ – гр. Бяла.

По повод на престижното мероприятие, постоянната изложба на музея в Бяла е обновена. В нея са включени и нови, по-малко известни експонати, които проследяват вече 10 годишните археологически проучвания на „Късноантичната крепост на нос Свети Атанас“ край гр. Бяла.

За повече информация вижте ПРОГРАМАТА на Международна археологическа конференция „Военни експедиции, въоръжение и снаряжение (античност и средновековие)“.