Приключи инициативата „Историята през детските очи“

В Бяла приключи културната инициатива „Историята през детските очи“. Мероприятието се проведе между 1 май и 1 юни 2018 г. и негов организатор бе Общинският културен институт /музей/ – гр. Бяла.


Като част от инициативата, бяха организирани две културни събития: конкурс за детска рисунка на тема „Античната крепост на нос Свети Атанас, гр. Бяла“ и уроци по грънчарство за деца „Аз – грънчар“.

В конкурса за детска рисунка се включиха деца от цялата страна. Яница Хараламбиева от гр. Бяла спечели първото място, а Лора Тодорова и Даная Щерионова се класираха съответно на второ и трето място.

Победителите от конкурса за детска рисунка бяха наградени на 1 юни на Античната крепост на нос Свети Атанас, където след това се проведоха уроците по грънчарство. Уроците води Станислав Дойчев, професионален майстор-керамик с богат опит в работата с деца.

Целта на културната инициатива „Историята през детските очи“ бе да насърчи децата да изследват и опознаят културното наследство на своя роден край, за да могат да оценят неговото значение и да развият мотивация да го опазват в бъдеще.

Инициативата бе част от културната програма на България отбелязваща Европейската година на културното наследство и с нея музеят в гр. Бяла се присъедини към поредицата от единствени по рода си прояви през 2018 г., честващи богатото и разнообразно културно наследство на Европа.