ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО И ВИНОТО

Виното е било тясно свързано с християнството от самото начало на религията. Тяхната връзка е толкова загадъчна, колкото и преплетена.

от Деян Янчев


В крайна сметка, самият Исус Христос превръща водата във вино, а по време на Тайната вечеря сравнява червената течност с кръвта си.

Виното и християнството също така са били изключително полезни един за друг. Спомогнали са за разпространението си до такава степен, че през IV-ти век Църквата започва да насърчава консумацията на вино. Например, Св. Мартин от Тур (316-397) едновременно е разпространявал светото евангелие и е засаждал лозя.

В тази връзка е разбираемо защо християнството толкова бързо и с лекота е прието от различните тракийски племена от региона на Българското Черноморско крайбрежие. Племената по това време са се препитавали главно чрез земеделие и в частност от производството на вино.

Picture2
Отглеждането на лозя и производството на вино е било основно препитание за населението от крепостта на нос Свети Атанас през Античността (Автори: Ангелина Димитрова и Ангел Димитров)

За по-малко от един век от въвеждането на християнството, цялото население от Античната крепост на нос Свети Атанас приема новата религия. До началото на V-ти век виното става най-популярната напитка сред гърците и римляните, а живота в Античната крепост на нос Свети Атанас процъфтява.

По време на археологическите разкопки на крепостта, открихме многобройни питоси (големи глинени съдове, използвани в древни римски времена за съхранение и пренос на стоки) щамповани с християнски символи.

1
Pitos_inscript-mini-2.jpg

През 2015 г. открихме и един питос от V-VI век, инкрустиран с кръст, заобиколен от гроздови клонки и надпис на старогръцки: “Боже, помагай [ми]!” Това е единствения открит до днес глинен съд в България, на който християнски кръст и грозде са изобразени заедно.

Без съмнение можем да заключим, че разпространението на християнството е донесло на местните хора от Античната крепост на нос Свети Атанас просперитет и богатство.

Leave a Reply