ЗА ДРЕВНОГРЪЦКАТА КЕРАМИКА И ВИНОТО

РИБАРИ ДАРИХА НА МУЗЕЯ АНТИЧЕН СЪД ЗА ВИНО


Благодарение на двама рибари от Бяла, музейната експозиция бе обогатена с интересен и рядък античен съд за вино на 2500 години.

През май 2013 Антон и Вангел Панайотови намериха в рибарските си мрежи древногръцки съд и го дариха на Общинския културен институт /музей/ – гр. Бяла.

Според историците, съдовете от този вид се наричат киликси. Киликсът е бил използван за пиене на вино по време на симпозиумите (пиршества, угощения) в древна Елада. Специфичната форма на киликсите е позволявала на участниците в симпозиумите да консумират вино докато лежат. Съществували са и различни игри и забавления по време на пиршествата. Антични автори описват игра свързана конкретно с древногръцкия съд. Киликсът се е хващал за една от дръжките и се е завъртал около пръста на участника, който след завъртането е хвърлял виното във въздуха. Целта на играта е била друг участник да хване с неговия киликс течността на боговете.

2
Игра с киликс (Източник: Интернет)

Най-често съдовете от този вид са се изработвали от фино направена керамика, покрита с черен фирнис (лак, използван като багрило за античната керамика). В началото подобен вид керамика се е изработвала в квартал „Керамикос“ в древна Атина, от където и произлиза името керамика. Кварталът е станал синоним на висококачествени керамични изделия, известни в целия античен свят.

Киликсът, наред с други видове керамични съдове, се е използвал и в античните религиозни ритуали (възлияния). При пътуване по море се е смесвало вино с вода и се е изливало в морето, придружено с молитва и клетва, за да бъдат боговете омилостивени.

Интересно за лозарски край като Бяла е обичаят по време на пиршествата виното да бъде разреждано от елините между 4 или 5 пъти с вода, защото виното в Античността е било доста по-силно от съвременното, а местните тракийски племена са го пиели неразредено. Поради този факт елините са ги смятали за „варвари“.

Киликсът бе реставриран, за да бъдат премахнати морските налепи и вече е част от античната експозиция на Общинския културен институт /музей/ – гр. Бяла.