С исторически възтановки отбелязаха празника на град Бяла

Исторически възтановки бяха част от тържествата за празника на град Бяла.


С историческа възстановка на Античния комплекс на нос Свети Атанас в Бяла оживяха ритуали от живота по тези места през VI век.

Групата за исторически възстановки към Съвета по туризъм в Свищов – Legio I Italica направиха изключително впечатляващи демонстрации на военни ритуали пред възхитената публика. В базиликата, част от раннохристиянския сакрален център всички имаха възможността да бъдат свидетели на раннохристиянски ритуал кръщене.

DSC_0367

Бяла е град известен с лозарски, винарски традиции и хубавото вино. Фактът, че в на нос Свети Атанас са открити три антични винарни свидетелства, че отглеждането на лозя и производството на вино винаги са били съществена част от живота на местното население. Част от „пътуването във времето“ бе и първото смилане на грозде във вече реставрираната винарна в Античния комплекс. Посетителите станаха свидетели на целия процес по производството на гроздов сок и дори можеха да го опитат.

След възстановките присъстващите имаха възможността да се потопят в романтичната атмосфера на класическия концерт на квартет „Musica Belle“.

Събитието бе част от програмата, с която Община Бяла празнува тридесетата годишнина от обявяването на Бяла за град и се осъществява по проект “Бяла – красива, динамична, успешна туристическа дестинация” на Общински културен институт /музей/ – гр. Бяла, финансиран по Местна стратегия за развитие на МИРГ БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен, Приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области”, Мярка 4.1.А. „Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на оперативните разходи на рибарските групи“ на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейски фонд за Рибарство на Европейския съюз и Република България.