В Бяла възродиха традицията на лятното честване на Св. Атанасий Велики – светията покровител на града

Сред 60 годишно прекъсване, Бяла отново празнува църковния празник на своя патрон – Св. Атанасий Александрийски.


На 2 май 2014 г. на Античната крепост на нос Свети Атанас край град Бяла беше възродена една позабравена от повече от 60 години традиция.

Празникът започна с литийно шествие от центъра на Бяла до археологическия комплекс „Антично селище и късноантична крепост на нос Св. Атанас“. Начело на шествието бе иконата на „Св. Атанас“ носена от двама миряни.

Литийното шествие начело с иконата на Св. Атанасий Велики, дарение от гражданите на Бяла именници на светеца
Литийното шествие начело с иконата на Св. Атанасий Велики, дарение от гражданите на Бяла именници на светеца

Тази икона е направена изцяло с дарения на жители на Бяла, които носят името на светеца (всички Атанасовци, живеещи в града), обясни председателят на Общинския съвет на Бяла София Кирова. След като шествието достигна до археологическия комплекс, тя бе положена във възстановената базилика на раннохристиянски център, който беше възстановен по проект „Консервация, реставрация, експониране и социализация на „Антично селище и късноантична крепост“ на нос Св. Атанас и превръщането им във водеща туристическа атракция на територията на община Бяла, Варненска област. Отец Венцислав отслужи молитвена служба за освещаване на иконата като благодари на всички дарители с името Атанас за щедростта.

Според исторически материали на 2 май някога се е провеждало лятното честване на Свети Атанасий Велики, с празненство на местните на нос Свети Атанас. Празникът е бил един от най-тачените в града. Беленската учителка Рада Черковска, след като получила изготвени от министерството на просвещението въпросници в далечната 1914 г. написала: „На южната страна (под селото), на около 1 км се намира една мера, нарече „Св. Атанас“. Едно време е имало манастир, а сега няма и следа от него, но на 2 май женският пол ходи на поклонение с ядене и пиене като прекарва деня с песни и хора“. Това е и традицията, която беше възстановена днес.

По стечение на обстоятелствата при построяването на военното поделение на нос Свети Атанас през 50-те години на XX век, тази традиция е била прекъсната. Според археологическите проучвания най-вероятно откритата и реставрирана базиликата, е носела името Свети Атанасий Велики и именно от там идва и името на носа.