Музеят в Бяла е най-младият във Варненския регион

Въпреки това, музеят е един от най-динамично развиващите се културни центрове във Варненския край.


„Общинският културен институт /музей/ – гр. Бяла е най-младият в региона на Варна, но работим изключително усърдно и полагаме старание да го превърнем в един от най-динамично развиващите се, интересни и модерни културни центрове не само в областта, но и по цялото Черноморие.“

Това заяви на 26.02.2014 г. за Радио „Фокус” директорът на музея Деян Янчев. Той посочи, че районът на Бяла е един от най-богатите на артефакти райони в областта.

„Въпреки многобройните писмени сведения, до преди 5 години не бяха провеждани никакви археологически разкопки на територията на общината. През лятото на 2009 г. започнахме за първи път с проучванията и районът се оказа изключително богат на културно-исторически паметници от Античността и периода на ранното християнство по българските земи ”, каза още в интервюто Деян Янчев. Музеят в гр. Бяла е регистриран като културна организация на 02.08.2012 г. с удостоверение № 91 (881) на Министерство на културата с цел да бъдат опазени и съхранени материалните културно-исторически паметници открити при археологическите проучвания на нос Св. Атанас. За осъществяване на дейността на музея Община Бяла е предоставила изложбена зала в центъра на града. В края на миналата година стартира и изпълнението на проект по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. за изграждане и оборудване на нов културен център, който ще отвори врати за посетители през следващата година. Новият културен център ще бъде оборудван най-модерно и ще помещава четири изложбени зали, работилница за ремонтна и реставрационна дейност, клуб на културата, лапидариум, лаборатория, библиотека, многофункционална лекционна зала и др. „Приели сме стратегия музеят да не генерира приходи от такса “вход”, за да направим дейността на културния институт по-широко достъпна и да затвърдим общественополезната роля с която е създаден. В музея може да бъде намерена една експозиция, свързана с раннохристиянския комплекс на нос Св. Атанас и част от по-ранната му история от античния период. Това са най-различни съдове и предмети от бита и ежедневието, монети, олтарни части от църквата и стенописи”, посочи още Деян Янчев.