ЕКСПОЗИЦИИ

АНТИЧНОСТ


Постоянната експозиция на музея в град Бяла проследява, чрез изложените предмети и артефакти, пълната хронология на археологическия обект на нос Свети Атанас.

Picture 3
Мраморна статуетка на бог Херакъл в борба с Немейския лъв (II в.)

Най-ранните материали изложени в експозицията датират от VI в. пр. Хр. Представени са интересни находки от Тракийския култов център, който е включвал повече от 120 култови ями, пещи, десетки жертвени огнища (есхари) и храм. Повечето от предметите от този период (VI в. пр. Хр. – I в. сл. Хр.) представляват вносна керамика от Гърция и средиземноморския басейн.

Интерес представляват и различните и многобройни монетни находки, които представят търговските връзки на хората населявали района с останалата част от тогавашния свят. Най-ранните монетни находки са от V в. пр. Хр.

В постоянната експозиция са включени и мраморни статуетки открити в светилището на Херакъл от римския период на археологическия обект на нос Св. Атанас.

Picture 2
Стенопис с образ на Исус Христос (IV–V в.)

Основната част от експозицията представя раннохристиянския сакрален център на нос Свети Атанас включващ базилика, кръщелни, жилище на хора-епископа, хранилище за църковните дарове и кладенец за светена вода. Детайли от олтарния интериор на базиликата на нос Свети Атанас, които са внос от производствените центрове на някои от островите в Мраморно море, архитектурни декорации, части от църковната утвар, олтарни маси, стенописи и много други предмети дават цялостна картина за богатата декорация и обзавеждане на базиликата. Някои от изложените предмети са изключително редки и ценни за науката. Посетителите на археологическия музей в град Бяла могат да видят единствения епископски златен пръстен (VI в.) намиран при археологически разкопки, един от най-ранните стенописи с изображение на Исус Христос (IV в.), както и много други предмети свързани с ранното християнство.

 

БЯЛА И МОРЕТО


Старогръцки керамичен съд/киликс (V в. пр. Хр.)
Старогръцки керамичен съд/киликс
(V в. пр. Хр.)

Създадена в рамките на проект „Опазване и съхраняване на риболовните традиции и културно наследство чрез развитие на туристически атракции пряко свързани с рибарството“ на Общински културен институт /музей/ – гр. Бяла, експозиция „Бяла и морето“ представя рибарството, морската история, култура и археология на община Бяла от Гръцката колонизация по Западното Черноморско крайбрежие (VI в. пр. Хр.) до Късната Античност (началото на VII в.).

Picture 14
Античен съд за готвене на пара (VI в.)

В експозицията са представени: амфори, амфорни печати, съдове за консумиране на риба – ихтии, съдове за приготвяне на риба, съдове за съхранение на осолена риба
(VІ-I в. пр. Хр.), вносни керамични съдове (ІV-VII в.), риболовни принадлежности – рибарски кукички, оловни тежести за въдици, керамични тежести за рибарски мрежи, куки за плетене на рибарски мрежи, античен харпун, малки котви за рибарски лодки и др.

Целта на експозиция „Бяла и морето“ е да представи част от бита на населението обитавало днешното крайбрежие на Бяла от Класическата епоха до Късната античност (VI в. пр. Хр. – VII в. сл. Хр.). Изложбата показва живота свързан с морето, риболова (като един от основните поминъци в региона) и морската търговия, която е била изключително сериозна в онези времена и е позволявала досег на месните жители с отдалечени иначе от тях култури и цивилизации.